• Dralend Dalen demarreert en sprint bij Wijster uit het wiel

  23 sep 2023
 • Daags na het wielerfestijn, de clinics en de dikkebandenrace bij de BWB-school in Dalen moest op zaterdagochtend 23 september SJO Dalen/DSC JO11-1 naar de Sportweg 10 in Wijster om daar te spelen tegen de plaatselijke vv, op sportpark De Meer. De grasmat lag er goed bij, het was droog en de wind was aanwezig, maar niet hinderlijk.
   
  Voor het zover was, moest het team nog op de foto op sportcomplex 't Grootveld in Dalen. Na de foto's moest het team vlot naar Wijster en slingerde de karavaan via Oosterhesselen, Meppen en Mantinge. De wedstrijd zou om 10.00 uur beginnen, maar begon iets later door de activiteit op 't Grootveld.
   
  Druk in het centrum
  Al in de eerste minuut was Dalen in de aanval, en dit leverde gevaar op maar geen doelpunt. Een corner (Thijmen mikte naast), een mooie combinatie (Mathijn naar Bas op Ruben) en aantal schoten van Bas: allemaal naast. Ondanks een veldoverwicht stond het nog 0-0. Dalen speelde wel in een te traag tempo en leek soms wel magnetisch zand of de zomermarkt in Dalen. Erg druk in het centrum. De eerste helft was zwoegen, stroperig, vermoeid spel. Het leek geen onwil van de spelers, maar de energie en scherpte die de spelers in de voorgaande wedstrijden lieten zien was weg.
   
  Na de time-out, na vijftien minuten, leverde dit geen ander speelbeeld op. Bijna de volledige technische staf was mee en die coachte zich het eelt op de stembanden, maar de goedbedoelde adviezen leken in de ruimte op te lossen, zonder ook maar een speler te bereiken. En als al een speler verdwaasd op keek, dan viel de handelingssnelheid acuut weg bij de voetballer.
   
  Dalen bleef het sterkere team, dat wel, en bevond zich wel meer op de helft van de tegenstander. Thijmen kreeg een kans na een hoekschop, Bas mikte naast na een corner genomen door Wout en een driehoekje van de Daler aanval kwam bij Ruben en hij schoot ook naast. Het was inmiddels de twintigste minuut waarin een doelpunt viel. Thijmen maakte de 0-1, doordat de keeper van Wijster de bal enigszins ongelukkig uitnam en bij Bas kwam en Thijmen bediende. Dalen was opgelucht, eindelijk een doelpunt.
   
  De gasten leken even bevrijd, maar dit was van korte duur. Twee minuten later ontsnapte Wijster aan de Daler defensie en doelman Lev redde goed. Wijster kreeg nu zelfs een hoekschop. Dit leek Wijster wat moed te geven. Maar eerst was Wout voor Dalen gevaarlijk, maar geen doelpunt. Dalen, was sterker, maar scoorde niet.
   
  De dertigste minuut van de wedstrijd, op slag van rust, gebeurde het onverwachte. Wijster scoorde de 1-1 uit een counter. Lev keerde de bal nog wel, maar de verdediging van de roodwitten liet de keeper danig in de steek en met hun eerste echte schot op doel was het voor Wijster wel raak. Maar het venijn zat in de staart van het eerste bedrijf. De veerkracht van Dalen was nog wel aanwezig. Een van de betere aanvallen leverde, nog net voor het rustsignaal, de 1-2 op. Wout stoomde op via de rechter flank, passte de bal naar Thijmen, die de assist gaf zodat Bas kon scoren.
   
  Wakker worden
  De spelers uit het dorp tussen de molens kregen in de rust van de coaches enige adviezen. Druk houden op de tegenstander indien niet in balbezit, het veld breder houden, en letten op de omschakeling. De verdedigers aansluiten bij de aanval en de aanvallers mee terug verdedigen. En wakker worden. Dalen leek, na de wieleractiviteiten bij de BWB-school, wel op een peloton wielrenners met "slechte benen" die al stoempend en met een "hongerklop" de VAM-berg niet goed wist te bedwingen. De trainers wilden zien dat hun pupillen "zich het snot achter de ogen weg" gingen voetballen.
   
  Met een duidelijke opdracht ging Dalen de tweede helft in. En Dalen zocht de aanval, gevaarlijk, maar geen bal in het net. Wijster was ook iets uit de schulp gekropen en in minuut 33 viel een doelpunt, het was de 2-2. Doelman Mathijn kon vissen, nadat de bal vanaf rechts via zijn handen in het doel belandde. Dalen was terug bij af en bij Wijster was het feest.
   
  Maar niet lang, want een minuut later bleek de kwaliteit van Dalen toch weer. Bas maakte de 2-3, na een assist van Wout, die de bal van Ruben had ontvangen. Deze strakke aanval leek het "oude" Dalen weer te laten zien, maar niets was minder waar. Zeven minuten lang was even zwoegen, tot in minuut 41 Dalen weer een snelle aanval op de mat legde en dit leverde bijna weer een doelpunt op. Dalen leek hierdoor iets vertrouwen te krijgen en een aanval met Ruben als eindstation leverde gevaar op maar geen doelpunt, over.
   
  Peptalk
  Na minuut 45 was in de time-out het wederom tijd voor een peptalk en kregen de spelers een zeer duidelijke opdracht mee: nog zeker 2 doelpunten maken in het laatste kwartier. De manschappen van Dalen hadden deze opdracht zeer goed begrepen. De verdedigers Benno, Ivo en Hugo kregen ook meer vertrouwen en zorgden in de laatste fase voor meer druk op de bal, het versterken van het middenveld en betere voortzetting van spel naar voren. Ook benutte Dalen de flanken beter. Sjoerd raakte nog eens de lat. De gasten kregen vertrouwen, het spel was iets beter en dus was de 2-4 niet veel later een feit. Lev scoorde deze goal na een combinatie van Ruben en Wout (49'). Een minuut later kwam Sjoerd via links, op aangeven van Ivo, opstomen. Wout kreeg de bal en gaf de assist waaruit Lev de 2-5 kon scoren. Dalen zette een sprint in. Lev scoorde 2-6 op aangeven van Wout (51'). Sjoerd maakte via het centrum op een zuivere pass van achteruit door Benno de 2-7 (52') en de eindstand 2-8 zo vlak voor het eindsignaal kwam via Bas die een assist kreeg van Lev.
   
  Voor Dalen was deze wedstrijd, van de vier die ze nu in fase 1 hebben gespeeld, de moeilijkste. Met name omdat ze niet in hun spel kwamen. De wedstrijd deed denken aan de laatste etappe in de Tour de France, waarin de wielrenners pas in het eind van wedstrijd een spektakel laten zien. Uiteindelijk doet de eindscore een gemakkelijke overwinning vermoeden. En feitelijk was dat ook zo, Dalen was sterker, alleen ging het met een hele lange aanloop naar een sprint. De spelers leken in het begin van de wedstrijd meer op de wielrenners die bij een bergetappe "in de bus plaatsnemen", maar op het eind van de wedstrijd leken ze op de topsprinters die met hoge snelheid finishen op de Champs-Elysées in Parijs.
   
  Volgende week komt Raptim JO11-2 op bezoek op 't Grootveld.
   
  Verslag en foto's door Peter Meijer. Meer foto's van deze wedstrijd zijn te zien in de fotogalerij.
rfwbs-slide