• JO 11-1: Dalen zorgt voor opwinding in de oase

  9 jun 2024
 • Op zaterdag 8 juni 2024 deed SJO Dalen/DSC jo 11-1 mee aan het jeugdtoernooi van SC Elim, in voormalig Hollandscheveld-Zuidoost. De witroden moesten het opnemen tegen SC Elim jo 11-1, FC Coevorden JO 11-1, VIOS (O) jo 11-1 en Noordscheschut jo 11-3. Vier wedstrijden van elk 20 minuten. Aanvankelijk moest Dalen gelijk aan de bak tegen FC Coevorden, maar door allerhande omstandigheden had de organisatie het hele speelschema moeten omgooien. Dalen hoefde niet gelijk in de wei, terwijl VIOS opeens wel als eerste moest en nog wel tegen het sterke FC Coevorden. Niet alle teams wisten gelijk dat de organisatie een nieuw schema op papier had gezet. Op papier stond FC Coevorden duidelijk als favoriet te boek, samen met Dalen. Terwijl FC Coevorden met 5-0 de eerste wedstrijd won van VIOS, moest Dalen de eerste wedstrijd tegen SC Elim. 


  SC Elim

  Hugo stond tegen SC Elim op doel en heeft de bal wel een paar keer op zich af zien komen, waarbij het aluminium één keer boven zijn hoofd trilde. Dalen won deze wedstrijd redelijk gemakkelijk met 5-0. Wout scoorde drie keer (0-1, 0-4 en 0-4), Bas en Lev ook een keer (resp. 0-2 en 0-5). Dalen had meer kunnen scoren, maar prachtige solo's strandden in dappere bedoelingen. De verdedigers Mathijn en Ivo hadden controle, Lev controleerde het middenveld met Thijmen en Luuk en Wout, Bas en Sjoerd hadden de blik voorwaarts.


  FC Coevorden

  Na deze wedstrijd had de ploeg even een ronde pauze en stond FC Coevorden op het programma. Toen Dalen tegen FC Coevorden moest spelen, had Coevorden al drie van de vier wedstrijden gespeeld en Dalen nog maar één wedstrijd gespeeld. Coevorden warmgedraaid en Dalen nu aan de bak tegen een favoriet voor de titel. Thijmen stond op doel tegen FC Coevorden. De witroden stonden goed op te letten en konden de ruimte vinden. Coevorden had alle drie de wedstrijden al gewonnen en bij winst op Dalen kon het kampioenschap de ploeg uit de vestingstad niet meer ontgaan. Een pot voetbal met een lading spanning erop. Dalen leek niet onder de indruk van FC Coevorden en ging ook voorop in de strijd. Dalen scoorde via Bas de 1-0 en 2-0. De 2-0 kwam tot stand via een prachtige aanval over de linker vleugel. Mathijn passte strak langs de lijn naar Sjoerd, die zijn tegenstander passeerde en exact op tijd Wout de bal gaf. Wout trok de bal voor en Bas tikte binnen. Met winst op FC Coevorden had Dalen de machtsgreep kunnen plegen, maar helaas stond het opeens na een corner 2-1. Een hoge bal vloog over alles en iedereen zo de verre hoek in. Bij een indribbel op de andere vleugel bleek FC Coevorden weer succesvol, want even later stond het 2-2. Met nog ongeveer vijf minuten te gaan bleef het ongemeen spannend. Dalen hanteerde de lange bal om de snelle Luuk, Bas en Wout zo in stelling te kunnen brengen. Dalen en Coevorden wisten beide niet meer te scoren. FC Coevorden had drie wedstrijden gewonnen (5-0 VIOS, 5-1 Noordscheschut en 3-0 tegen SC Elim) en dus een gelijkspel tegen Dalen (2-2). Een doelsaldo van +12 doelpunten (15 voor en 3 tegen).  Dalen moest nog twee wedstrijden spelen tegen VIOS en tegen Noordscheschut. Met een doelsaldo van +5 (7-2) kon Dalen niets anders doen dan veel te gaan scoren, om zo te proberen de eerste plaats te krijgen. VIOS had ondertussen met 9-0 gewonnen van Noordscheschut. 

  VIOS
  Dalen moest tegen VIOS. VIOS was in de tweede klasse nog de tegenstander in fase 2. Met bijna hetzelfde team had Dalen op 11 november 2023 in Oosterhesselen nog met 2-6 gewonnen. Op 11 mei 2024 (fase 4) won Dalen met 5-9. Maar dit was een competitiewedstrijd en anders dan nu, namelijk toernooi voetbal. De wedstrijd tegen VIOS sloopte zenuwen. Dalen wilde veel te graag en menig solo zonder afspelen op de as van het veld leidde tot balverlies. Als vissen in de fuik. Als vissen op het droge hapte Dalen naar doelpunten. Maar VIOS verscheen een paar keer zeer gevaarlijk voor doelman Hugo. Dalen solliciteerde soms een beetje naar een tegentreffer. En ondanks dat de coaching riep van "passen" en "speel over" leek Dalen te kiezen voor één pad, alsof speelden ze eeuwen terug in de tijd toen Elim, zoals meer plaatsen in de omgeving, oorspronkelijk een onbegaanbaar veengebied was. Maar blijvend op één pad, leek Dalen toch te stranden in het moeras. Uiteindelijk, terwijl de klok de tijd maar weg tikte richting de twintig, kwam Dalen weer eens in het VIOS doelgebied met iets van een combinatie. Wout raakte de bal en die ging richting de doellijn. De bal leek heel traag te gaan, de doelman dook, grabbelde en alle spelers keken naar de bal. De doelman van Oosterhesselen haalde met zijn arm van achter de doellijn uit naar voren om de bal het veld weer in te krijgen. Iedereen keek, het leek een paar seconden oorverdovend stil, de tijd leek even stil te staan. FC Coevorden keek ook toe vanaf de zijlijn. Een gelijkspel (of verlies) van Dalen tegen VIOS zou voor FC Coevorden betekenen dat zij de poule zouden winnen. Opeens schalde de fluit, pakte de scheidsrechter zijn boekje en wees naar de middenstip. Dalen op 1-0, de bal had de lijn gepasseerd. Een moeizame wedstrijd, waarbij Dalen vooral tegen zichzelf voetbalde en niet met elkaar.  VIOS maakte daar heel goed gebruik van. Een 0-0 wedstrijd, die Dalen met hangen en wurgen binnen sleepte.


  Noorscheschut

  De laatste wedstrijd tegen Noordscheschut kon Dalen, met nu een doelsaldo van +6 (8-2) toch nog bovenaan eindigen, maar dan moesten ze wel met tenminste zeven doelpunten verschil winnen. Coach de Bruin ging nog even zitten met het team. Ivo mocht op doel. Speel over en speel snel. De eerste vijf minuten gingen de balletjes traag, naast, op het aluminium, tegen de keeper of over. FC Coevorden keek weer gespannen toe vanaf de zijlijn. Het vertrouwen van Dalen leek even weg te zakken in het veen. Opeens brak Bas de ban. Vanaf de 1-0 zette Dalen na elke aftrap Noordscheschut onmiddellijk klem. De blauwwitten kwamen nauwelijks meer van de eigen helft. En als het dreigde dan stond Mathijn met Hugo paraat. Het team kreeg de ruimte om over te spelen, Hugo en Mathijn in de laatste linie stonden iets achter de middenlijn en doelman Ivo heeft echt niets te doen gehad. Dalen won met 11-0. Bas scoorde vijf keer (de 1,2,4,7 en 8-0), Wout vier keer (5,9,10 en 11-0) en Lev twee keer (de 3 en 6-0). Deze keer speelden Thijmen, Luuk, Sjoerd, naast de verdediging, ook een duidelijke rol in de doelpunten. Combineren kun je leren. 


  Oase van winst

  Na het HBT in Sleen op 1 juni 2024 sloot jo 11-1 het seizoen af met spelers en staf bij Brasserie Cornelis. Met de sportieve prestatie in Elim zijn de toernooien en competities nu echt voorbij en gaan de trainingsvelden op 10 juni ook dicht. JO 11-1 van seizoen 2023/2024 is nu uitgespeeld. Dalen vierde het kampioenschap bij dit toernooi met een verschil van vijf doelpunten in het doelsaldo (19-2) tegen nummer twee FC Coevorden (15-3). VIOS bemachtigde de tweede plaats, SC Elim de vierde en Noordscheschut de vijfde plaats. Dalen vond in Elim in het veen (tot 1924 Hollandscheveld-Zuidoost) de oase van winst (Elim wordt in de Bijbel genoemd als een oase in de Sinaïwoestijn. De naam van Elim wordt ook vaak in verband gebracht met vruchtbaarheid). En na een spannende strijd bleek dit toernooi vruchtbaar voor SJO Dalen/DSC jo 11-1 seizoen 2023/24. 

  Verslag en foto’s door Peter Meijer. Kijk voor meer foto’s in de fotogalerij.

rfwbs-slide